medium : pensel tekan dan kertas

"STORYBOARD" KLIP VIDEO SEMANGAT JIHAD
Assalamualaikum, storyboard ataupun papan cerita di atas menceritakan tentang jihad, maksud jihad yang aku faham ialah berperang, tapi apa yang disampaikan dalam klip video ini ialah perang bukan dengan senjata, mercun ataupun lastik, tetapi jihad dalam zaman moden masakini perlu kita perangi ialah nafsu. Sebagai manusia yang dikurniakan akal, sepatutnya kita menggunakan akal untuk mengatasi nafsu.Dengan berfikir menggunakan akal, insyaallah kita tidak akan terlibat dengan gejala sosial yg semakin menjadi-jadi sekarang..

Semangat Jihad
Lagu : Mamat Asnawi Muta'al
Lirik : Allahyarham Husni
Artis : Nasyid Angkasapuri
Penyelaras : Angrahi Selamat, En. Sabri
Tenaga Pengajar : Huzairi Nowseeheart, Shafinaz Selamat
Studio : Studio Muzik, Wisma Radio dan Rentak 50
Pakaian : Unit Pakaian RTM
Pencapaian : Johan Festival Nasyid Peringkat Kementerian Maal Hijrah.

Selamat Berjihad!!

rahmanraof


24 comments:

mozzorro said...

pergh..buat video klip plakk..
jadi 'artis' aa sekarang.

rahmanraof said...

tak sengaja ni jd "artis", klu jd artis bkn ada peminat pun..hahahah..

gayour said...

tahniah dan syabas! usaha yang bagus. truskan melukis seperti meneruskan ibadah puasa.

rahmanraof said...

hehehe..tq bro..aku akan terus berkarya..terus semangat ni!!

Ayoh Nik said...

pergghh!!!gayour???betul ke ni....

Ayoh Nik said...

opss..terexited tgk gayour..lupa nak respon psl s/board ko..sori ya en.rahmanraof...

amat bagos usaha ko ni..memang mulia lagi berpahala...sbb ko cakap kat aku ko buat jugak walaupun diorang blm tentu nak buka mata tgk storyboard ko!!aku sokong ko la en.rahmanraof!bangga aku!yg penting kita puas hati dan buat!!bukan labon je lebih!

nasihat aku yang kurang terer drp ko ni adalah ko kena biasa dapatkan line/stroke ko agar nampak lebih lancar,lagi baik kalo cuba dptkan stroke tersendiri bila melukis(identiti)...maksud aku kena lebih kerap pegang pensil dan melukis apa sahaja untuk melembutkan stroke/line sekaligus mentererkan tangan...tak kira la nak buat s/board ke,katun ka,animasi ka,apa ka...ok en rahmanraof....
teruskan...jgn berhenti...kalo tak!!!kaalloooo taakkk!!!takde pape pun..

sbnrnya aku taip komen sambil resah dan menggigil jemari sbb ade brader name gayour yg komen dulu...siapa la aku banding die tu yang dah mengganas dlm dunia katun dan seni tampak sejak umur aku 6 tahunn bbeeebbb!!!hehehe..

en.rahmanraof mintalah pendapat beliau jugak....

rahmanraof said...

terimakasih ayohnik atas sokongan dan komen membina yang bersemangat waja, aku buat storybod ni sekadar sketch,oleh kerana skectches, xperlu terlalu detail,hehehe,asal org faham cukup,klu ayoh nik ngk storybodfilem 300,lagi teruk aku rasa daripada ni..hehehe..

Along Arman said...

wah.. pElukis kEr nih..
lawa jugak..
nicE job..
keep it up.. :)

amykamen555 said...

tipu.. mana aci main established shot je.. bg la helicopter angle ke, fish eye lense fx ke... hehehehhe...

bagus.. teruskan melukis. =D

rahmanraof said...

alamak klu cmtu budget kena berjuta2 hehehe..ktorg pki single camera je jadi susah la nk buat angle yg ko nk tu..heheh tq

amykamen555 said...

panjat pokok je.. tkyah pakai helicopter pun. hehehehhe.. tkpun pakai background lukisan perspektif. mcm citer oldskool. hihihiihi

Ayoh Nik said...

ooo...camtu...betul betul...

man lagi satu...kalo wat s/bod tuk filem/iklan/v-klip...(yg melibatkan kamera video rec.)..lebih berkesan kalo ko tau pasal camera shot,camera movement(teknik dan term dia)...spt shot establish,closeup,extreme close up,long shot,extreme log shot,beautyshot, dan movement spt..panning,crab,kren,j.jib,tracking dan baannyak lagi.
sbb ada cara nak bgtau cameraman shot ape yg kita sbg art director nak melalui s/board ni....opss...terpanjang plak aku nih...
saje je aku pun nak refresh balik...bukan pande sgt.seronok lak menaip!!sori ye en.rahman...

filem 300.
aku tau filem tu dia ada 3-4 kali storyboard dbuat oleh art director...
1st - diorang buat lengkap dgn warna dan detail.mmg cun!
2nd - diorang buat alteration bila dah jumpa semua org (director,actor,cameraman ,costume desgnr dll...)
3rd - dia wat final adjustman dkt set penggambaran!ikut kesesuaian dan kemampuan cameraman dan peralatan...yg ni kalo tgk dia wat mmg nampak sketch yg simple!dan "nak cepat"..
jgn mare arr...saje nak kongsi ye en.rahmanraof!!gud luck

...pastu baru diorang dpt hasil yg purfect!

so mungkin ko tertengok sboard yg ke 2 atau ke 3 tu kot...sbb yg first yg dihasilkan oleh art director dia tu keluarkan dlm bentuk buku (300 storyboard)cantik dia buat lengkap dgn carector desg dll...

M1N4M1 said...

aku juga suka melukis menggunakan pensel tekan..feeling

rahmanraof said...

terimakasih sekali lagi atas respon ayohnik,terer tul ayohnik ni, mmg la klu nk perfect kena letak suma shoot tu,aku rasa cameraman aku dh fhm sketch aku ni..lg pn aku blaja suma tu masa kat uitm dulu..bg aku yg penting masa production n post production, pasal movie 300 tu,aku rasa aku tengok kat artbook dia la..

Ayoh Nik said...

hmm..betul la...aku pun tak blajar masa kat uitm...sori cuma terexcited tgk ko wat ni,...so ingat nak kongsi skit ler melalui pglmn aku ngan bermacam2 jenis tv production...yg pasti kebanyakannya susah nak timer,..nak wat cemane ekk hehe..k man...chaiyo!!aku sokong ko sokmo!!

putrizmia said...

pergh..penat ar bc komen ayohnik...panjang lebar sekali hujahnya....

rahmanraof said...

M1N4M1
senang pakai pensel tekan xyah nk
asah pensel,tengah lukis syok2 tetiba kena asah..hehehe..tensen..

ayohnik
terimakasih sekali lg,sbb sokong aku,terharu mak nyaaahhh!!!tak semestinya kt blaja tinggi kt bleh terer..pengalaman mendewasakan kita, betul tak?

putrizma
em, betul tu, ayohnik sgt
bersemangat..tu yg aku nk,komen
yang membina..dengan komen2 cmni akan aku analisis sebagai panduan menghasilkan yg lebih baik..

Ayoh Nik said...

putriz...nasib baik amber tulis panjang lebar,ade gak modal putriz nak tulis,kalo tak tak tulis..hehehe

putrizmia said...

ala ayohnik,kalau aku lama tak tulis dan komen tu maknanya aku sibuk sesgt lar tu....hehehehe

rahmanraof said...

ayohnik
em,menulis ke menaip,heheheh

putrizma
semua org sibuk,bila bos ko nk blanja makan..hehehe

putrizmia said...

ha ah la menaip lar...biler lak leh menulis kat atas desktop ni ek!!

ko ni x hbs2 ar..meh dtg ar sini bos aku belanja ko mkn tgh hari di bulan posa ni nak?....hehehehe...aku dh kata kena isi borang ada jawatan kosong kat sini kalau nk bos aku belanja mkn lar!!!hehehehehe...

rahmanraof said...

putrizma
klu aku masuk ofis ko, aku nk jadi bos je..jawatan lain tak berapa nk sesuai..wakakaka

putrizmia said...

kalau ko jd bos jer..maknanya ko kena la belanja aku selalu hahahahaha!

rahmanraof said...

putrizmia
klu aku jadi bos ko jgn harap ko bleh bkk blog ko ni, aku block internet..wakakakakak!!!!(gelak org jahat)